Injectari cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este o substanta proprie organismului uman. Fillerul injectabil este obtinut in laborator, este biodegradabil si se prezinta sub forma de gel clar, transparent.

El funcţionează ca un burete care atrage apa pentru a creşte suportul structurilor faciale şi al ţesuturilor care şi-au pierdut din volum şi elasticitate datorită procesului de îmbătrânire. Această substanţă se găseşte aproape în orice organism viu. În cazul oamenilor, actioneaza ca o reţea care transporta nutrienţi din sistemul circulator în celulele pielii.

Produsele medicale de umplere (fillere) pe baza de acid hialuronic sunt indicate pentru corectarea ridurilor si pentru refacerea volumetriei fetei (umplere si corectarea cearcanelor, volumizarea pometilor, modelarea buzelor, definirea liniei mandibulare, refacerea volumetrica a zonei temporale, umplerea santurilor nazogeniene (ridurile dintre nas si gura) , ridicarea colturilor gurii, rinoplastie non-invaziva: corectarea diverselor depresiuni/santuri nazale, corectarea aspectului de nas ‘cocosat’ , ridicarea varfului si refacerea profilului nazal,etc).

Concentraţii mari de acid hialuronic sunt găsite în ţesuturi moi şi mai ales in jurul ochilor astfel riscul ca si corpul dvs sa nu tolereze acidul hialuronic este aproape nul.

Informatii utile despre injectarile cu acid hialuronic

Tratamentul este simplu si rapid efectul fiind vizibil instantaneu. Nu este necesara testarea prealabila. In general tratamentul dureaza intre 30 si 45 minute dar depinde de corectia pe care o doriti. Rezultatele obtinute sunt indelungate dar nu permanente. Durata efectului are variatii individuale si depinde de multi factori (varsta, tipul de piele, locul injectarii, stilul de viata, activitatea musculara, tehnica folosita). In general, aspectul se mentine aproximativ 6 luni -1 an cu posibilitatea de a creste in timp.

In urma injectarii, zilele urmatoare buzele vor fi usor edematiate (umflate) astfel ca rezultatul final il putem observa la 5-7 zile post injectare. Exista de asemenea riscul ca in urma interventiei sa apara pe buze mici vanatai care incepand cu a doua zi se vor putea acoperi cu fond de ten sau ruj. Efectele secundare sunt temporare si dispar in general in cateva zile.

Pacientilor le recomandam sa vina odihniti, sa nu vina pe nemancate. Foarte important este ca orice pacient sa nu ia cu 3-7 zile inainte de tratament pastile antiiflamatoare, antibiotice, vitamine si suplimente (nu toate vitaminele afecteaza insa pentru a evita orice risc de asociere este ideal sa le stopati cu 3-5 zile inainte de injectare). De asemenea daca ati avut vreun episod herpetic recomandam tratamentul profilactic (preventiv) cu Aciclovir 400mg/8h 2 zile inainte si 3 zile post injectare pentru a evita o recurenta a virusului.
Post injectare este esential sa va hidratati, trebuie sa consumati minim 2 litri de apa pe zi. Alcoolul este interzis in primele 48h post injectare deoarece deshidrateaza. Exercitiile fizice se pot relua la 24h post injectare cu moderatie. Gheata aplicata local va poate fi recomandata de medic ca si diverse creme ce vor fi aplicate local pentru o recuperare cat mai rapida post injectare. In primele 48 ore nu masati zona tratata decat daca asa ati fost instruita de medic.

Tratamentul de augmentare si remodelare (marire si modificare) a buzelor consta in cresterea volumului si modificarea aspectului buzelor corectand defectele acestora prin injectarea cu acid hialuronic.

Tratamentul se poate face in cadrul primei consultatii daca pacientul doreste sa urmeze procedura de injectare cu acid hialuronic.

Astfel medicul va asculta dorintele dvs legat de marirea/remodelarea buzelor, apoi isi va expune propria parere iar impreuna veti lua o decizie de comun acord in privinta tratamentului necesar urmand ca acesta sa fie efectuat imediat.

Procedura se poate efectua cu anestezie topica de tip crema anestezica sau de tip bloc (injectia cu xilina pentru blocarea temporara a receptorilor durerosi locali)

Procedura de injectare cu acid hialuronic cat si anestezia nu implica durere ci doar un usor disconfort local ce variaza de la o persoana la alta.

Procedura de injectare cu acid hialuronic la nivelul buzelor poate varia de la o simpla augmentare pana la o remodelare complexa a unor buze lipsite total de volum sau care prezinta asimetrii.

Aspectul final poate fi de buze naturale, ce se imbina armonios cu trasaturile fetei pacientei sau de buze voluminoase cu aspect exotic. (aceste detalii se discuta in timpul consultatiei)

 

Sanțurile nazogeniene sau nazolabiale se întind de la aripele nazale până la colțul gurii. Ele separă buza superioara de zona pomeților. De la colțurile gurii în jos, se continuă cu șanțurile melomentale (liniile de marionetă). Evidențierea șanțurilor nazogeniene se realizează după vârsta de 30 de ani, din cauza scăderii volumului pomeților, scăderea elasticității cutanate (“căderea obrazului”) și a tonusului crescut al mușchilor feței. Mușchii de la nivelul buzei superioare și a coltului buzelor au rolul de a ridica și tracționa colțul gurii către lateral, accentuând șanțul nazogenian. Altfel, de-a lungul timpului, șanțul nazolabial se adâncește și se transformă dintr-un rid dinamic (evidențiat doar în timpul zâmbetului) într-un rid static, permanent.

In urma consultatie stabilim tipul de acid hialuronic necesar si cantitatea necesara. Pentru ridurile superficiale fiind necesar doar 1 ml de acid hialuronic. Pentru ridurile profunde pot fi necesare chiar si 2ml de acid hialuronic cu o vascozitate mai mare pentru a asigura remanenta indelungata. Aceasta procedura se combina frecvent cu remodelarea buzelor sau/si cu augmentarea pometilor. Corecția șanțurilor nazolabiale nu creează dependență. Dacă pacienta nu mai dorește injectarea, pielea va reni la forma inițială o dată cu resorbția completă a produsului. De reținut: fiecare ședință de injectare de filler va crea o rețea de colagen propriu, ce va umple șanțul suplimentar. Din acest motiv, se recomandă injectările succesive pentru a stimula propria piele să se regenereze.

Cand va apropiati de varsta de 40 de ani, pot aparea ridurile “marionetei” datorita prolabarii generalizate a tegumentului. Ridurile periorale (din jurul buzelor) se datoreaza factorilor genetici, contractiilor si relaxarilor repetate ale musculaturii, retractiei gingivale, expunerii la soare, pierderii de colagen si elastina si scaderii estrogenemiei. Regiunea adiacenta buzei superioare este cea mai afectata, mai ales la fumatori.

Acestea sunt liniile care coboară de la colțurile gurii spre bărbie. Ridurile din jurul gurii îi pot face chiar și pe oamenii veseli, pozitivi în general, să arate triști sau plictisiți. O expresie facială tristă sau îngrijorată dispare când aceste linii sunt umplute cu acid hialuronic și astfel obtineti o expresie de persoana bine dispusa.

Gura este centrul atentiei cand interactionam cu ceilalti! Este expusa imbatranirii din cauza factorilor externi: soare, vant dar si pentru ca o folosim zilnic sa radem, sa vorbim si sa transmitem emotii. Fiind un element central al fetei orice modificare este usor sesizabila. Din punct de vedere al rapoartelor estetice ale fetei, trecerea timpului determina aparitia unor riduri verticale la nivelul buzei superioare (codul de bare) mai ales la fumatoare, o cadere a colturilor gurii si o pierdere a plenitudinii si a volumului buzelor.

Aceste efecte nedorite pot fi negate de folosirea acidului hialuronic in aceasta zona. Procedura este nedureroasa si rapida. In functie de gradul de corectie necesar pot fi necesare 1 pana la 2 ml de acid hialuronic.

Barbia, mandibula si pometii de multe ori necesita refacere sau remodelare, astfel dupa varsta de 35 ani scăderea grosimii și a tonicității pielii, în combinație cu subțierea stratului de țesut adipos subcutanat care susține pielea determină slăbirea și lăsarea pielii, iar treptat, gravitația începe să își lase amprenta pe chipul nostru. În plus, după vârsta de 50 ani are loc o resorbție osoasă la nivelul pomeților și a mandibulei, iar tensiunea musculară se pierde treptat, mușchii devenind hipotoni, ceea ce contribuie la aspectul de ”față căzută”. Se inversează astfel triunghiul tinereții, cu baza la nivelul pomeților și vârful la centrul bărbiei, transformându-se într-un triunghi denumit de esteticieni ”triunghiul bătrâneții”, cu baza în jos și vârful spre nas.

Injectarea de acid hialuronic la nivelul etajului mijlociu al feței permite refacerea volumului pierdut, redefinirea arcadei osoase și augmentarea pomeților, având un efect de lifting instantaneu.

Totodată, procedura de injectare de acid hialuronic este utilizată în augmentarea sau redefinirea bărbiei și a arcului mandibular, repere importante în estetica facială. La bărbați o linie mandibulară puternică, bine conturată și o bărbie cu formă patrulateră conferă masculinitate trăsăturilor, iar în cazul femeilor relieful este mai delicat, cu bărbie de aspect triunghiular. Îmbătrânirea se manifestă și la acest nivel prin pierderea volumului în zonele laterală și inferioară ale bărbiei, corectabil prin injectarea de acid hialuronic.

Tratamentul presupune injectarea unei substanțe de umplere (filler) cu acid hialuronic concentrat, de ultimă generație, cu scopul de a remodela sau reface volumul facial.

Rinoplastia sau rinocorectia reprezinta interventia de chirurgie estetica prin care se poate modifica forma si dimensiunea nasului.

Metoda chirurgicala determina modificarea definitiva a formei nasului si presupune anestezie generala si un timp mai lung de recuperare. Modificarile minore ale nasului pot beneficia de Rinoplastie cu acid hialuronic, astfel evitam neplacerile unei proceduri chirurgicale laborioase si perioada de recuperare post operatorie. Din aceste motive tot mai multi pacienti apeleaza la varianta nechirurgicala. Rinoplastia nechirurgicala, in schimb, este o metoda minim invaziva de modelare a nasului cu acid hialuronic. Astfel, putem corecta “cocoase” inestetice, modifica subtil forma sau ridica varful nasului, imbunatatind vizibil aspectul fizic.

Interventia cu acid hialuronic este rapida, nedureroasa, avand rezultate imediate. Post injectare zona este usor eritematoasa (inrosita) si edematiata (umflata). Medicul va va recomanda aplicarea de gheata local pana la 24-48h. Masajul, efortul fizic intens, sauna si solarul sunt complet interzise in primele 48h. Aceasta interventie nu necesita o perioada de recuperare indelungata, dvs putandu-va relua activitatile obisnuite imediat ce ati parasit cabinetul medical. Rezultatul final este unul natural si nu schimba complet aspectul nasului ci doar corecteaza mici defecte

Cearcanele reprezinta acea zona de sub ochi care se evidentiaza dupa varsta de 30 de ani. O data cu inaintarea in varsta au loc modificari are orbitei, cu largirea acesteia, ale muschilor si ligamentelor faciale astfel incat volumul zonei de sub ochi de diminueaza. Pe langa pierderea de volum, are loc si o modificare de pigment, cu schimbarea culorii cearcanelor catre maroniu sau violet. Indiferent de nivelul de stres, hidratare sau odihna, o data instituite, cearcanele nu se pot “repara” ci doar estompa usor cu ajutorul mastilor si al cremelor cu acid hialuronic, iar aspectul este unul obosit, trist.

Cearcanele se pot asocia cu aparitia ridurilor fine din jurul ochilor, lucru care se datoreaza uscarii pielii, expunerii la soare, fumat, dar si factorilor genetici. Procedura ofera rezultate imediate si spectaculoase persoanelor ce au lipsa de volum in zona de sub ochi, cu o modificare minora de pigment local.

Pungile de sub ochi NU se corecteaza cu acid hialuronic. Ele se datoreaza hernierii tesutului adipos iar in acest caz blefaroplastia inferioara este optiunea chirurgicala necesara.

Pigmentul ‘maroniu’ nu se estompeaza total doar prin injectarea de acid hialuronic, pentru aceasta problema exista tratamente specializate tip lasere si alte substante cu acid hialuronic destinate acestei probleme.

Rezultatul se observa imediat; santul lacrimal se umple si nu se mai vede delimitarea clara intre zona de cearcan si obraz. Ridurile fine si coloratia maronie se diminueaza, oferind luminozitate. Aspectul instant este unul de ten odihnit, proaspat! Pentru rejuvenarea intregii zone oculare se prefera combinarea tratamentului de corectie a cearcanelor cu eliminarea ridurilor perioculare (“laba gastii”) prin injectare de toxina botulinica.

Dupa varsta de 30 de ani, se modifica structurile osoase si musculare ale fetei cu largirea orbitelor, coborarea compartimentelor grasoase ale fetei si cresterea laxitatii pielii.

Aspectul final este unul incercanat, obosit, deshidratat. Liftingul facial nechirurgical sau liftingul facial lichid se refera la utilizarea optima a produselor pe baza de acid hialuronic si toxina botulinica ce vor reda volumul si conturul fetei pe care pacientul il avea in urma cu 10-20 de ani.

Liftingul facial lichid implica folosirea a mai multor fiole de acid hialuronic de concentratii diferite pentru a realiza o rejuvenare faciala totala.