Areole si mameloane
Chirurgia de corectie a areolelor si mameloanelor vizeaza mameloanele ombilicate si marite si areolele prea extinse sau voluminoase, care pot fi determinate genetic sau se pot dezvolta in urma alaptarii. Mamelonul si areola fac parte din anatomia sanului, avand un rol in aspectul estetic, sexualitate si alaptare.
Intrebari si raspunsuri despre areole si mameloane
Daca v-ati nascut cu mamelonul invaginat nu trebuie sa va ingrijorati, exista solutii chirurgicale pentru a rezolva aceasta problema. Mamelonul poate sa devina inversat in cazul in care canalele galactofore ajung prea scurte pentru a permite mamelonului sa ramana protuberant. Aceasta situatie poate sa apara si in urma sarcinii intrucat tesutul mamar se pierde in urma sarcinii.
In cazul in care se intampla sa depistati mamelonul invaginat trebuie sa va faceti un control de specialitate intrucat uneori poate fi un semn al cancerului mamar.
Chirurgia de corectie a mamelonului ombilicat se realizeaza in cazul mameloanelor care sunt ombilicate din nastere sau care au devenit ombilicate in urma alaptarii. Interventia se realizeaza în general sub anestezie locala, dureaza 1-2 ore si nu necesita internare.
Procedura chirurgicala implica realizarea unei mici incizii în varful mamelonului, urmata de expunerea cu grija a tesutului fibros din interiorul mamelonului. Se acorda o atentie deosebita protejarii canalelor galactofore. Odata ce mamelonul este eliberat si se afla într-o pozitie normala, proeminenta, sunt plasate fire de sutura atat in interior cat si la baza mamelonului, pentru a adauga stabilitate si forta bazei mamelonului si pentru ca acesta sa îsi poata pastra pozitia proeminenta.
Procedura de corectie a mamelonului se efectueaza in cazul mameloanelor cu dimensiuni mari din nastere sau care s-au marit in urma alaptarii. Reducerea dimensiunii mamelonului se poate realiza si în combinatie cu o operatie de augmentare mamara, reductie mamara si mastopexie. Operatia se realizeaza de obicei sub anestezie locala, dureaza 1-2 ore si nu necesita internare.
In cadrul consultatiei, medicul va va intreba despre gradul de micsorare pe care doriti sa il obtineti prin operatie.
Rezultatele sunt de obicei imediat vizibile si vindecarea nu dureaza mult. Imediat dupa operatie se recomanda repaus si activitati usoare. Evitati ridicarea greutatilor, dormitul pe burta, hainele stramte sau excercitiile fizice solicitante. Durerea resimtita va fi neglijabila. Medicul va va recomanda analgezice si cel mai probabil nu le veti lua mai mult de 1-2 zile.
Interventia nu este recomandata celor cu probleme de cicatrizare a tesuturilor si celor cu patologii ale sanului.
Chirurgia de corectie a areolelor marite se realizeaza prin eliminarea unei parti a areolei, fie printr-o incizie de-a lungul marginii inferioare a areolei, fie printr-o incizie în jurul bazei mamelonului. Areolele foarte largite pot necesita o sutura periareolara: o incizie verticala porneste de la mamelon si continua in jurul areolei, fiind apoi închisa în forma circulara. Operatia se efectueaza de obicei sub anestezie locala, dureaza 1-2 ore si nu necesita internare.
- seroame
- infectii localizate
- mici hematoame
- senzatie de amorteli, furnicaturi